© Giovanni Lancellotti / LOXOSconcept 
www.materaintermedia.it

1. Εργογραφία:

2. Βιογραφία:

Ο Επαμεινώνδας Π. Φασιανός (Epa Fassianos) είναι Έλληνας Συνθέτης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του York (πτυχίο MA στη Moυσική Τεχνολογία) υπό την επίβλεψη του Καθηγητού Andy Hunt και στο Πανεπιστήμιο του Sussex (πτυχίο MA στη Σύνθεση για Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινηματογράφο, καθώς και πτυχίο MPhil στη Μουσική Σύνθεση) υπό την επίβλεψη του Καθηγητού Ed Hughes. Οι σπουδές του επιπέδου BA στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Επίσης, το 2003 απέκτησε Δίπλωμα στο Πιάνο, με τον Καθηγητή Δημήτρη Τουφεξή. Παράλληλα, απέκτησε τα αντίστοιχα Διπλώματα στην Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος PhD στη Σύνθεση Ακουσματικής Μουσικής, το οποίο απέκτησε από το Πανεπιστήμιο του Manchester (NOVARS Research Centre), υπό την επίβλεψη του Καθηγητού David Berezan. Οι τομείς του ενδιαφέροντός του κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο του Manchester κάλυπταν την δημιουργία έργων Ακουσματικής Μουσικής με βάση διάφορες πτυχές της Ελληνικής Κουλτούρας (Θρησκεία, Παραδοσιακά Ελληνικά Μουσικά Όργανα, Μυθολογία).

Οι συνθέσεις του έχουν επιλεγεί και εκτελστεί στα ακόλουθα Φεσιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής:

2020:«Μουσική και Έρευνα, Ένα Ακουσματικό Χωροταξικό Κοντσέρτο»  – Espace Senghor – Centre Culturel d'Etterbeek – Brussels – Belgium – Διάχυση του ήχου: Καθηγήτρια Annette Vande Gorne

2020:Φεστιβάλ Μουσικής «ΤΑΜΑ» – Meisei University – Tokyo – Japan

2019:«Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» – Athens Conservatory – Αθήνα – Ελλάδα

2019:Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής «Ηχόχρωμα XVIII» – Leeds Beckett University (Leeds School Of Arts) – Leeds – U.K.

2019:Διεθνές Συνέδριο Μουσικής για Υπολογιστές / Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής της Νέας Υόρκης – New York University – New York City – United States

2019:Συνέδριο Ηχητικών Τεχνών 2019 – University of Huddersfield – Huddersfield – U. K.

2019:Φεστιβάλ Πολυμέσων Φλωρεντίας «ΔΙΑΘΛΑΣΕΙΣ» – Συναυλιακός Χώρος: «Le Murate» (Έργα Σύγχρονης Τέχνης) – City of Firenze – Italy

2019:Φεστιβάλ Διαλόγων 2019 – The University of Edinburgh – Edinburgh – Scotland – United Kingdom – Διάχυση του ήχου: Καθηγητής Pete Stollery

2018:Συναυλία των βραβευθέντων του Διαγωνισμού Ηλεκτροακουστικής Μουσικής: MUSICA NOVA 2018 – Divadlo Inspirace – Prague – Czech Republic

2018:Συνέδριο: «Εργαστήριο στη Μουσική για Υπολογιστές και στην Ηχητική Τεχνολογία»: Κοντσέρτο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής – National Chiao Tung University – Hsinchu City – Taiwan

2018:«Αστικοί Ήχοι» 2018 – Escuela Superior de Música – Mexico City – Mexico

2018:Φεστιβάλ Νέων Έργων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής - Bushwick Open Studios (Brooklyn) – New York City – United States

2018:EASTN-DC: Δίκτυο Ψηφιακής Δημιουργικότητας επί των Τεχνών / Επιστημών / Τεχνολογιών - University of Manchester (NOVARS Research Centre) – Manchester – U. K.

2018:Φεστιβάλ Ηχοποίησης και Συμπόσιο «MANTIS» – University of Manchester (NOVARS Research Centre) – Manchester – U. K.

2017:Διαμιντιακό Φεστιβάλ της Μatera 2017 – Conservatory Duni – Matera – Italy

2015-2018:Σειρά Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής «MANTIS» – University of Manchester (NOVARS Research Centre) – Manchester – U.K. (Φθινόπωρο 2018, Φθινόπωρο 2017, Άνοιξη 2017, Φθινόπωρο 2016, Άνοιξη 2016, Φθινόπωρο 2015 & Χειμώνας 2015)

Το έργο του Επαμεινώνδα Π. Φασιανού Χρωματόκοσμος, έλαβε το Πρώτο Βραβείο στην Κατηγορία Α' στο Διαγωνισμό Ηλεκτροακουστικής Μουσικής MUSICA NOVA 2018 στη Δημοκρατία της Τσεχίας (Πράγα), καθώς και το Τρίτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ηλεκτροακουστικής Μουσικής MUSICWORKS 2018 στον Καναδά (Τορόντο).

Η σύνθεσις του Επαμεινώνδα Π. Φασιανού ΗλεκτροΣαντούρι, επελέγη προς παρουσίαση και εκτέλεση στο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής ICMC 2019 / Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Νέας Υόρκης NYCEMF 2019 (Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Επιπλέον, το ίδιο έργο έλαβε Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Ελβετίας ARS ELECTRONICA FORUM WALLIS 2019 (Leuk, Ελβετία).

Το Δεκέμβριο του 2019, έγινε μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ).

3. Έρευνα

Κατά τη διάρκεια των Διδακτορικών του σπουδών, η έρευνα του Επαμεινώνδα Π. Φασιανού επικεντρώθηκε στην δυνατότητα εφαρμογής διαφόρων προσεγγίσεων και σχημάτων όσον αφορά τη σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής, σχήματα τα οποία εφαρμόστηκαν σε μια σειρά έργων που διερεύνησαν τις συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ του φυσικού κόσμου και αφηρημένων μουσικών υλικών, μέσα από τη στρατηγική χρήση pitched, μελωδικών και non-pitched υλικών (και συγκεκριμένων χαρακτήρων και συμπεριφορών αυτών των υλικών), ως αναπόσπαστα στοιχεία της διαδικασίας σύνθεσης. Το σύνολο των συνθέσεων σχετίζονταν με την Ελλάδα σε πολλαπλά και διαφορετικά επίπεδα, κατά τρόπο άμεσο ή συμβολικό. Ο Επαμεινώνδας Π. Φασιανός διερεύνησε με μουσικό τρόπο τα εν λόγω διαφορετικά επίπεδα μέσω της ηλεκτροακουστικής μουσικής και παρουσίασε μοναδικές πτυχές της Ελλάδας εντός ενός εντελώς καινοτόμου μουσικού πλαισίου. Επιπλέον, ο Επαμεινώνδας Π. Φασιανός ερεύνησε νέες πτυχές της ηλεκτροακουστικής μουσικής, πραγματοποιώντας ένα μουσικό ταξίδι από τον πραγματικό και παγιωμένο ηχόκοσμο των μουσικών οργάνων που βασίζεται σε πτυχές της Ελληνικής κουλτούρας, μουσικής, μυθολογίας και θρησκείας, προς τον ηχόκοσμο της αφηρημένης μουσικής.

Οι ηχόκοσμοι της πραγματικότητας αποτελούνται από ήχους, διαστήματα και μέρη που δυνητικά μπορούν να επικοινωνήσουν ανθρώπινες εμπειρίες: οικείες εντυπώσεις, ακουστικές εικόνες και επικλήσεις από πλευράς του ακροατή. Οι αφηρημένοι ηχόκοσμοι, οι οποίοι αναδύονται από τους ηχόκοσμους της πραγματικότητας μέσω διαφόρων διαδικασιών μετασχηματισμού, επίσης αποτελούνται από συγκεκριμένους ήχους, διαστήματα και μέρη, τα οποία μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που αναδύονται από τους ηχόκοσμους της πραγματικότητας. Το κύριο πεδίο έρευνας του Επαμεινώνδα Π. Φασιανού αφορούσε την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και διεργασιών που εξερευνούν τα κοινά σημεία, τις αντιθέσεις, τις διασυνδέσεις και το «διάλογο» μεταξύ των δύο κόσμων.

Στα πλαίσια του ηχόκοσμου της πραγματικότητας και του αφηρημένου ηχόκοσμου, η συλλογή έργων του Επαμεινώνδα Π. Φασιανού, όλα σε μορφή στερεοφωνικού ήχου, εξετάσε την έννοια του εξωτερικού χώρου και εξερεύνησε τις διεργασίες κίνησης και ανάπτυξης σε φασματικό χώρο, τα οποία αμφότερα καθιερώθηκαν από τον Denis Smalley στο άρθρο του με τίτλο: «Σπεκτρομορφολογία: Επεξηγώντας τις Ηχητικές Σχηματομορφές» - (1997).

4. Σύνδεσμοι:

 

1.

MISE-EN_PLACE Bushwick

Μπούσγουικ, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη

https://place.mise-en.org

2.

MISE-EN MUSIC FESTIVAL

https://festival.mise-en.org

 

3.

BOS 2018: Ιστοσελίδα Ανακοίνωσης Αποτελεσμάτων

Bushwick Open Studios at MISE-EN_PLACE Bushwick

Μπούσγουικ, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη

https://mailchi.mp/mise-en/bos-2018-result-announcement

 

4.

Matera Intermedia Festival MA/IN - Ματέρα, Ιταλία

http://www.materaintermedia.it

 

5.

NOVARS Research Centre

https://www.novars.manchester.ac.uk

 

6.

EASTN-DC: European Art-Science-Technology Network for Digital Creativity

http://eastn.uk/manchester

 

7.

ECOS URBANOS 2018 - Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Επίσημη Ιστοσελίδα για το Φεστιβάλ

Ιστοσελίδα εκδήλωσης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

 

8.

DIFFRAZIONI MULTIMEDIA FESTIVAL 2019, Πόλη της Φλωρεντίας, Ιταλία

Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.diffrazionifestival.com/home/

9.

Le Murate PAC | Progetti arte contemporanea

Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.lemuratepac.it/en/

 

 

5. Επικοινωνία

epasoundcloud@gmail.com

 © 2017 by Epa Fassianos